— In Madeira, Walk with Us.

MADEIRA VANDRINGSRESA MED SVD ACCENT

madeira-vandr-galleri-vandr4

Madeira är en mycket spektaktulär ö, cirka 40 mil nordväst om Kanarieöarna i Atlanten med sitt vulkaniska ursprung och toppar på nästan 2 000 meters höjd. Men till skillnad från andra vulkanöar, som tex Lanzarote, har Madeira en mycket riklig vegetation och ön präglas av typiska mikroklimat från subtropiskt till tropiskt. Det är stor skillnad på nord- och sydkusten. Medeltemperaturen varierar under året mellan 19 – 23 grader, vilket gör Madeira till en perfekt plats för vandringar året om.

Ön är sedan många år känd för sina vackra vandringar. Man kan välja mellan lite mer dramatiska vandringar högre upp i bergen eller s.k. levadavandringar, ofta på lite planare mark, där man går utmed gamla vattenkanaler som än idag försörjer ön med dricksvatten. På den lediga dagen finns det möjlighet att besöka Funchal och promenera på den vackra strandpromenaden. Här finns gott om butiker, små mysiga kaféer och många härliga pittoreska restauranger.

Hotel Estalagem de Ponta do Sol

Vi är stolta att kunna erbjuda detta mycket spektakulära fyrstjärniga hotell, Estalagem de Ponta du Sol, som ligger högt upp på en klippa med utsikt över byn. Ett mer dramatiskt läge är svårt att föreställa sig. Från hotellets äldsta del (Quintan) som idag inhyser hotellets bar, kafé och reception, tar man enkelt hissen ned till byn. Hotellet ingår i sammanslutningen Design Hotels och har lyckats kombinera en modern design med den dramatiska naturen. Hela hotellet genomsyras av en sofistikerad och avslappnad atmosfär. Efter en dags vandring är det skönt att koppla av vid utomhuspoolen som ger en känsla av att fortsätta ut i Atlanten. Här finns också relaxavdelning med olika pooler och bastu. Varje kväll serveras vi en trerättersmiddag i restaurangen, som har en hänförande utsikt genom stora panoramafönster över den dramatiska kusten. Senare på kvällen kan du uppleva en av de spektakulära solnedgångarna från uteplatsen eller balkongen och kanske njuta av lite Madeiravin.

Vandringar på Madeira

Det finns en stor variation på vandringar på Madeira. En klassiker är vandringarna utmed öns levador, de urgamla vattenkanalerna som fortfarande är en viktig del av öns vattenförsörjning. Dessa vandringar har ofta väldigt lite höjdvariation, men ibland är de smala och har branta sluttningar utmed sidorna. Det finns även gott om vandringar där man upplever Madeiras övriga natur. I mitten av ön finns flera fantastiska vandringar på över 1 000 meters höjd. Att ta sig till öns högsta topp, Pico Ruivo på 1 862 meters höjd, är inte särskilt svårt. Landskapet är genomgående mycket dramatiskt med unika naturupplevelser.

Det finns en del vandringar som går utmed branta sluttningar, som ej lämpar sig för personer som lider av svindel. Men, som alltid erbjuder vi varje vandringsdag två alternativ, och de enklare alternativen går oftast inte på leder där svindelrisken är överhängande. Till och från vandringarna åker vi minibuss och det kan variera mellan 15 minuter till en timmas transfer, beroende på vilka turer vandringsledaren väljer.

Våra vandringsledare tittar varje dag vart det är lämpligt att vandra nästkommande dag, bl a med hänsyn till vädret. Vi har därför inga fasta dagsprogram men nedan följer ett exempel på en levadavandring.

Vi åker österut längs kusten och endast de avlägsna Desertas-öarna bryter havshorisonten i söder. Vandringen följer en del av Levada do Norte som med sina källflöden på 1 000 meters höjd uppe vid Encumeadapasset i Madeiras i hjärta slutar i Funchals östra utkanter. Den väl anlagda vattenkanalen följer landskapets vindlingar mellan terrasser, trädgårdar och genom dungar av resliga tallar och eucalyptusträd högt ovan byarna Quinta Grande och Campanario.

Några fler smakprov på vandringar

Levada do Furão

En klassisk vandring går utefter Levada do Furao mellan Poisopasset och Ribero Frio på östra Madeira. Leden med sin nyrestaurerade levada slingrar sig, ömsom bred ömsom smal, genom täta bestånd av laurisilvaskog med olika lagerarter och madeiramahogny. Manshög pors och blåbärsris kantar levadan och här trivs kungsfågeln. Vid luckor i vegetationen kan man blicka ut över de frodigt gröna bergen ner mot nordkusten med byarna Faial och Porto da Cruz och den mäktiga ”örnklippan”.

Ponta de São Lourenço

En annan tur tar oss till Ponta de São Lourenço,landtungan allra längst österut. Här möter vi ett mer öppet landskap med en mer sparsmakad vegetation, men med möjlighet att få se den speciella isblomman och en och annan svävande tornfalk. Stigen går längs branta havsklippor på ena sidan och mer dramatiska geologiska formationer i gul-röd-brun-svarta färgtoner på andra sidan. Tillfälle till bad från klipporna finns.

Avreseort: Arlanda, Stockholm
Ankomstort: Funchal, Madeira
Avresa: kl.12.05
Ankomst hem: kl.23.45
Flygtid ca: 5 timmar
Flygbolag: SAS charter med Apollo
Mat ingår på flyget samt en incheckad resväska/pers, max 20 kg.

<h5>Dag 1 och 8</h5>
Flyg från Arlanda till Funchal. Från flygplatsen till hotellet är det bara 45 minuters resa och vi passerar bl.a. Funchal, som är huvudorten på ön. Återresan dag 8.

Vi flyger med samma plan som charterarrangören Apollo.

8 dagar
Pris: 14 750 kr

Bakgrund Madeira

För 25 miljoner år sedan började den vulkaniska aktivitet på Atlantens havsbotten som kom att skapa ön Madeira, men det har inte förekommit några utbrott de senaste 25 000 åren. Ön, som också kallas Atlantens Pärla, har tydliga drag av sitt vulkaniska ursprung, men präglas samtidigt av mycket rik vegetation och en omfattande flora. Ön ligger ca 90 mil utanför Marockos kust och hör till Portugal. Madeira har ett flertal mikroklimat. Tack vare de höga bergen som delar ön så är nordsidan betydligt svalare med mer regn och sydsidan har mer sol och ett torrare klimat. Ön har inga stora årstidsvariationer och medeltemperaturen skiljer bara 4 grader mellan vinter och sommar.

Ingår:

• Flyg Arlanda-Funchal t/r
• Transfer flygplats-hotell t/r
• Del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
• Frukostbuffé
• Trerättersmiddagar exklusive måltidsdryck
• Fri tillgång till pool och relaxavdelning
• Fem dagar guidade vandringar
• En vandringskarta per bokning
• Transport till och från vandringar
• Svensk färdledning
• Flygskatter

Övrigt:

• Enkelrumstillägg 1 900 kr
• Eventuell dricks tillkommer

 

AVRESAPRIS
16 Mars 201514 750 kr
BOKA RESA!

Tailor Made Travel

Made to measure active holidays in Madeira by Nature Meetings.

Where your dreams come true.

Safety Matters!

Your safety is paramount.

Our team we'll take care of everything so you don't have to worry.

Our Contacts

Email
Phone: (+351) 291 091179
Mobile/WhatsApp: (+351) 966 551297

BOOK NOW